torstai 25. joulukuuta 2008

GA:n 9. askel

"Hyvitimme henkilökohtaisesti ihmisille tekomme, jos se oli mahdollista ja jos se ei vahingoittanut heitä tai muita"
Toipumisohjelman 12 askelta
"Hyvittäminen tarkoittaa tässä henkilökohtaista hyvittämistä - silloin kun se on mahdollista. Jos hyvitettävän henkilön tapaaminen ei välimatkan takia käypäinsä, soitto ja lisäksi ehkä viesti voisivat soveltua sen sijaan.Valitessasi lähestymistapaa on tarpeen kysyä: noudatanko ohjelmaa ja hyväksynkö sen hankalatkin vaiheet vai etsinkö helpompaa tietä? Jokaisen on tunnistettava omikseen aiheuttamansa harmit ja niiden edellyttämät hyvitykset. Mitä hyvittäisit ensin? Muistele neljättä askelta; ehkä olet jo hyvittänyt tai aloittanut sillä tiellä. Joskus päätös syntyy paineesta, joskaan se ei välttämättä ole paras tapa. Koronkiskurit ja verottaja saattavat pelottaa sinua enemmän kuin vedonvälittäjät, jolloin silkasta pelosta aloitat ehkä heistä. Tämän jälkeen lienee vedonvälittäjien vuoro, sitten pankkien.Viimeisiksi taitavat jäädä ystävät ja sukulaiset, koska heitä et pelkää niin paljoa. Todellisuudessa heidän pitäisi luultavasti olla listasi ensimmäisinä, heti sellaisen rikoksen jälkeen, joka saattaisi johtaa oikeudenkäyntiin ja vangitsemiseen.--
Paineita helpottava kokous voi käsitellä aviollisia, juridisia jataloudellisia asioita. Suhtautuminen kokouksessa on objektiivista ? siellä antavat apuaan ihmiset, jotka itse olivat samassa tilanteessa. Yhteisen neuvonpidon onnistuminen edellyttää täyttä avoimuutta, puolison tai muun läheisen suostumista yhteistyöhön ja jatkuvaa halua noudattaa ohjelmaa kirjaimellisesti loppuun asti. Kun lähestyt ihmisiä, joita olet vahingoittanut, luulet ehkä tietäväsi heidän reagointitapansa. Koeta olla ennakoimatta suhtautumista - se ei ole ennustettavissa. Tässä kohdin tarvitaan vilpittömyyttä. Niin kauan kun olet vilpitön, voit suoraan kertoa tuottamastasi vahingosta ja siitä, kuinka aiot yrittää hyvitystä. Vastassa on velkojen maksua pitkäksi aikaa; joskus, kuitenkin harvoin, ehkä loppuelämäksi. Muista, että pitkään jatkunut uhkapeli vei asiat tähän pisteeseen, ja takaisinmaksu kestää kenties vielä kauemmin. Riippuvuudesta toipuminen on elinikäinen prosessi. Väärät teot voi korjata harjoittamalla ohjelman askelia jokapäiväisessä elämässä. Nimettömissä Pelureissa saattaa kuulla toisilta: Elä niin kuin opetat. Kun harjoitat askelia, kasvat ihmisenä ja autat perhettäsi. Pidättymällä uhkapelistä, työstämällä ohjelmaa ja hyvittämällä tekojasi palaat vähitellen muiden yhteyteen. Kauan kadoksissa ollut itsekunnioitus alkaa palautua.Hyvittäminen on paljon muutakin kuin takaisin maksamista. Et ehkä ole ottanut rahaa sukulaisiltasi. Olet saattanut muuten kohdella heitä erittäin huonosti tai välinpitämättömästi - sama saattaa koskea myös työtovereitasi,opettajiasi, naapureitasi jne."
Toipumisohjelman 12 askelta
Minulla tämän askeleen ottaminen sujui alun viivyttelyn ja vitkastelun jälkeen kuin itsestään. Ensin yritin keksiä jos jonkinmoisia tekosyitä lykätä hyvitysten tekemistä hamaan tulevaisuuteen. Oikeastihan tämän askeleen ottaminen vaatiikin juuri oikeanlaisen olon, mutta toisaalta se voi aiheuttaa myös epärehellistä selittelyä ja viivyttelyä.
No minulla tuo oieanlainen olo tuli eräänä syksyisenä aamuna, kun mietin päivän ohjelmaa ja totesin, että nyt olisi aivan hyvä päivä lähteä tapaamaan vahingoittamiaan ihmisiä.
Armottoman pelon vallassa menin ensimmäisen ihmisen luokse ja yllätykseskseni huomasin hetimiten sen, että jälleen oma mielikuvitukseni ja turha ennakoiminen asioissa aiheutti aiheetonta kauhua. Ensimmäisestä ihmisestä listani viimeiseen asti, kaikki suhtautuivat hyvitykseeni ymmärtäväisesti ja sain aivan armottoman taakan pudotettua harteiltani kiitos tämän askeleen. Kun on vuosikausia kantanut harteillaan taakkaa kaikista väärin tekemisistään ja valehteluistaan, puhumattakaan varastelusta, manipuloinnista, niin saadessaan puhuttua asioista ääneen ja kertoessaan oman tarinansa, ihmiset suhtautuvat yllättävällä tavalla sinuun ja menneisyyteesi. Nöyryys on tässäkin askeleessa avainsana, joka tuo toivottavia tuloksia.
Lisäksi ei sovi unohtaa sitä, että 8. askeleen listaan oli tarkoitus lisätä ensimmäiseksi nimeksi oma nimensä ja oman itsensä hyvittäminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Itsensä hyvittäminen omalla kohdallani on ollut asia, jonka opettelemiseen on kulunut aikaa. Sotkiessaan elämänsä totaalisesti, siinä samalla hukkaa myös oman itsensä. Noudattamalla näitä ehdotuksia, tietoisuus omasta itsestään, minuudestaan lisääntyy ja siinä samalla tulee huomanneksi myös sen, että itsekkin on joutunut kärsimään omasta menneisyydestään ja sitä kautta on automaattisesti oikeutettu hyvityksiin. Kun tutustuu itseensä huomaa myös omanarvontunnon palautuvan ja siitä seurauksena myös itsensä hyvittämisestä tulee tärkeä asia. Hiljaa hyvä tulee ja kaikki tapahtuu ajallaan.
Saatuaan kunnialla tutustuttua tähän asti ohjelmaan ja tehtyään askeleissa ehdotetut asiat omalta osaltaan, on loppujen askelten opetteleminen käytäntöön jo taas huomattavan paljon helpompaa..

Ei kommentteja: