"Jatkoimme itsetutkistelua ja kun olimme väärässä, myönsimme sen heti"
Tpipumisohjelman 12 askelta
"Nyt kun olemme kulkeneet yhdeksän askelta, meidän tulisi muistaa ne, ottaessamme kolmea viimeistä askelta. Tutki päivittäin itseäsi. Itsetutkiskelu on kunkin päivän oma inventaario, joka osoittaa selvästi, oletko käyttänyt päiväsi viisaasti vai et. Loppupäätelmä auttaa sinua näkemään henkilökohtaisen kasvun ja huomaamaan, että olet suoriutunut sellaisesta, mihin et ennen pystynyt. Muutos itserakkaudesta itsensä rakastamiseen käy toteen. Kun tutkit itseäsi, pyri kasvuun, älä täydellisyyteen. Voit esimerkiksi laatia viiden kohdan listan siitä, mitä haluat tänään saavuttaa. Illalla ehkä huomaat, että saavutit niistä kolme. Ole tyytyväinen siihen. Muista ne monet päivät, kuukaudet, jopa vuodet, jolloin mietit, olitko yltänyt yhteenkään hyvään tavoitteeseen. Pyri päivittäiseen edistymiseen, älä etsi täydellisyyttä. Kasvu voi olla hidasta ja vähäistä, mutta ole kiitollinen edistymisestä. Kyky suoriutua on ehkä kallisarvoisin palkinto, jonka ohjelmasta saat. Sinun ei tarvitse enää vältellä ongelmaa jättämällä se huomiotta. Joissakin ongelmissa saatat varsinkin alussa pärjätä huonosti. Entä sitten? Älä karta vastuuta, ja kun suoriudut päivän kerrallaan, tulet taitavammaksi. Elämisestä päivä kerrallaan tulee elinikäinen sopimus. Jotkut meistä pyrkivät olemaan ylisuorittajia; olemme taipuvaisia ottamaan tehtäviä, joihin emme vielä ole valmiit. Olemme ohjelmassa vielä liian alussa käsitelläksemme jotakin ongelmaa tai olemme liian kunnianhimoisia. Ota rauhallisesti, pienikin edistyminen päivässä ansaitsee suuren palkinnon. Meidän pitäisi ehkä kysyä itseltämme kaksi asiaa joka päivä: - Autoinko ketään tänään? Edistinkö ympäristöni sopusointua tänään? On suotavaa, ettet mullista koko maailmaasi kahtena ensimmäisenä pelaamattomuuden vuotena. Mielen ja tunteiden tasapainottomuus, joka tuli mukanamme Nimettömiin Pelureihin, tarvitsee aikaa tervehtyä. Parin vuoden kuluttua ajatuksemme ovat selkeämmät, ja menestyminen paljon helpompaa. Pelaamisesta kieltäytyminen yhdessä fyysisen, henkisen ja tunnetasoisen toipumisen kanssa antaa meille kyvyn selviytyä elämässä. Askeleen toisen osan hyväksyminen on joskus vaikeampaa. Siinä mainittu väärässä olemisen myöntäminen heti tarkoittaa, että olemme hiukan nöyrtyneet ja voimme vapautua vilpistä, häikäilemättömyydestä, väärästä ylpeydestä ja muista kielteisistä luonteenpiirteistä. Jos voit myöntää juuri nyt, että olet väärässä, olet todella oppimassa sisintäsi. Myönnä auliisti, jos toinen osapuoli on oikeassa. Siitä iloitseminen sekä vastakkainasettelun ja rakentavan kritiikin arvostaminen ovat jätti askeleita.
Tämä ja kaksi seuraavaa askelta joka päivä harjoitettuina ylläpitävät päivittäisen kasvun. Toisaalta, askeleet yhdestä yhdeksään eivät koskaan tule valmiiksi, vaan ne on kerrattava sopivin väliajoin yhä uudelleen."
Toipumisohjelman 12 askelta
Minun kohdallani tämä askel ja sen päivittäinen tekeminen, oli aluksi haasteellista, mutta kuten askeleessa luvataan, jälleen aika tekee toipumisessa tehtäväänsä, eikä heti tarvitse pettyä mikäli jokin asia on vielä liian iso tehtäväksesi.
Minulle oikeastaan askeleen ensimmäinen osa oli omiaan, koska olen koko ikäni tietyllä tapaa tutkaillut itseäni, omia olojani jne. Kuitenkin nyt uuden tietoisuuden itsestäni saavutettuani, ymärrän paremmin itseäni ja ollessani vapaa väärästä itsesäälistä, on itsetutkistelu huomattavasti antoisampaa, kuin aikaisemmin, jolloin itsensä tutkailu johti pääsääntöisesti itsesyytöksiin ja itsesääliin.
Askeleen jälkimmäinen osa, eli väärässä olemisen myöntäminen heti, on sujunut vähintäänkin kohtuullisesti omalla kohdallani, koska tutustuttuani askeliin ja soveltaessani niitä päivittäin omaan elämääni, olen opetellut elämään täysin rehellisesti ja sen vuoksi väärässä olemisen myöntämättä jättäminen aiheuttaa automaattisesti kasvavaa tukalaa ja tuskaista oloa, joten askeleen jälkimmäinen osa sujuu, jos nyt ei aivan automaationa, niin ainakin tukalan olon saattelemana miltein hetimmiten.
Oikeastaan tämä askel on osaltaan auttanut minua tutustumaan omaan itseeni, minuuteeni syvällisemmin ja tämän askeleen avulla olen oppinut päivä kerrallaan itsestäni aina hieman lisää. Tärkein huomio tästä askeleesta valkeni minulle jälleen kiitos kummini. Väärässä voi olla myös positiivisessa mielessä, eli jos joskus esim. epäilee ettei johonkin asiaan vielä pysty ja kuitenkin sitä yrittäessään siinä onnistuu, on hyvä muistuttaa itseään tästä askeleesta ja myöntää olleensa väärässä itsensä suhteen.
Jatkaessani tämän askeleen mukaisesti elämääni päivä kerrallaan, säännöllisesti itseäni tutkaillen ja myöntäen erehdykseni, olen vapaa elämään ilman turhia taakkoja hartioillani, täysipainoista ja hyvää elämää.