perjantai 19. joulukuuta 2008

GA:n 5. askel

"Myönsimme itselemme ja jollekulle toiselle ihmiselle väärien tekojemme todellisen luonteen"
Toipumisohjelman 12 askelta
"Seuraava tehtäväsi on valita joku avuksesi viidenteen askeleeseen. Tämän ihmisen tulisi täyttää kaksi ehtoa; hänellä pitäisi olla kokemusta ja viisautta auttaa näkemään tilanne selkeämmin, ja hänen olisi osattava pitää keskustelu ehdottoman luottamuksellisena. Ehkä kummisi ryhmästä on looginen valinta, ehkä pappi tai hyvä ystävä sinun itsesi on tehtävä se.
Lue uudelleen neljäs askel ja käytä muistiinpanojasi työlistana. Rehellisyys, ennakkoluulottomuus ja vilpittömyys saavat kaiken sujumaan paremmin. Itsetuntosi joka ei pidä ajatuksesta esitellä väärinkäytöksiäsi, hyväksyy nopeasti terveen ilmapiirin. Tulet näkemään itsesi paljon selvemmin neljännen askeleen jälkeen, ja tämä oivallus säilyy. Itsetuntemukselle ei aseteta mitään rajoja. Löytämäsi tyyneyden ansiosta voit kuunnella rauhallisesti ja oppia.Tietoisuutesi todella kasvaa. Syyllisyydestä pääsemisen helpotus tulee olemaan suunnaton. Nöyryys on hyvin vaikeasti tavoitettava luonteenpiirre, se näyttää karkaavan ihmiseltä, joka luulee omaavansa sen. Olkoonkin näin, sinun täytyy hankkia apua tullaksesi tasapainoiseksi ja näin tehdessäsi saavuttaa nöyryys, jotaitse et tiennyt sinusta löytyvänkään.
Älä ota tätä askelta kevyesti äläkä vähättele sen tärkeyttä. Ne jotka ovat ottaneet tämän askeleen, tuntevat sisimmässään, että tämän askeleen käyminen on oikea tie syyllisyydestä vapautumiseen. Syyllisyyteen suhtautuminen ehdotetulla tavalla auttaa sinua monin tavoin. Rehellisyys itseäsi kohtaan kasvaa, kun näet selvästi syyllisyytesi. Et enää tunne itseäsi ainoaksi laatuaan. Pikemminkin liityt ihmisten joukkoon tietäen, että et ole enää yksin. Ohjelman opetukset käyvät toteen. Tajuat, ettei ole olemassa kahta samanlaista peluria ja ettei kukaan silti ole harvinaislaatuinen. Ohjelmaan liittyminen antaa tunteen, että sinua ymmärretään. Et ole enää yksin, ja tieto siitä ilahduttaa. Kun ristiriitoja tulee, yksilö pyrkii vetäytymään tästä mainiosta yhteisöstä. Silloin viides askel auttaa selvittämään nämä ristiriidat, ja voit sanoa koko maailmalle: Olen ihminen."
Toipumisohjelman 12 askelta
Kuten aikasemmassa askeleessa jo kerroin, minulla 5. askeleen tekeminen sujui siinä suhteessa ongelmitta, kun kävin askeleita ja elämääni läpi oman kummin avulla. Samalla tutkiessani itseäni, puhuessani menneisyydestä, huomaamatta tulin puhuneeksi omien väärien tekojeni todellista luonteista, vaikken aivan heti olisikaan sitä itse huomannut. Jälleen apuna ollut kummi oli korvaamaton tässäkin asiassa. Kuunneltuaan kertomustani, hän välillä kertoi omasta kokemuksestaan samankaltaisissa tilanteissa ja aivan yhtäkkiä minulla välähti, "Tuon takiahan käyttäydyin noin tuossa tilanteessa", eli toisin sanoen, heräsin huomaamaan omien vikojeni todelliset luonteet. En usko niitä pystyneeni paikantamaan ilman toisen ihmisen kokemusten jakamista.
En ehkä pysty täysin kuvaamaan tässä sitä helpotuksen tunnetta, joka minut valtasi, saatuani kerrottua rehellisesti kaikki tapahtumat ja tekemiseni menneisyydestä. Kerroin kummille sellaisia asioita, joita en aikaisemmin ollut kuvitellut kenellekkään pystyväni myöntämään ja olinkin aikonut viedä ne hautaan mukanani. Opin samalla erään tärkeän asian toipumiseen liittyen. Jaettu huoli on helpompi kantaa ja kerrottu töppäys on helpompi antaa itselleen anteeksi ja "unohtaa". Laitoin sen vuoksi tuon unohtaa -sanan lainausmerkkeihin, että menneisyys on hyvä pitää mielessään siinä, jos jossain välissä tulee tarve palata hetkeksi siihen, verratakseen missä nyt on menossa ja muistuttaakseen itseään, mistä on lähtenyt liikkeelle. Minulla on tapana välillä miettiä menneisyyttäni sen vuoksi, että päivänä, jolloin on vaikeaa, menneisyyttä miettimällä ei ole vaikeaa saada itselleen matalapaineiseen oloon muutosta, koska hetken muistelulla, kiitollisuus valtaa mielen.
Kun olin käynyt kummin opatuksella läpi koko elämäni karmean kirjon, myönnettyäni hänelle rehellisesti kaiken, tuntui kuin olisin saanut toisen mahdollisuuden aloittaa totaalisen puhtaalta pöydältä elämäni, totaalisen uusiksi. Tuo tunne on melkein kuin olisit uudelleen lapsi, mutta toisaalta varustettu valmiiksi jo sellaisella kokemuksella, ettet aivan heti mene tekemään mitään tyhmyyksiä. Tuosta tunteesta alkoi minun tasapainoisen elämäni rakentaminen, toisin sanoen, olen joka päivä pyrkinyt elämään siten, ettei minulla olisi mitään ylimääräistä painolastia perässäni raahattavana.
Onneksi nämä askeleet ovat alun alkujaan muovautuneet kokemuksien kautta sellaisiksi, joiden avulla/joita noudattamalla, tuollainen turha lastin raahaaminen on mahdotonta. Siis jos on valmis tekemään päivittäin oman osuutensa askelien suhteen, eli soveltamaan niitä käytännössä/ jokapäiväisessä elämässään, omien parhaiden kykyjensä mukaisesti.

GA:n 4. askel

"Suoritimme moraalisen ja taloudellisen itsetutkistelun syvällisesti ja pelottomasti"
Toipumisohjelman 12 askelta

"Luota korkeampaan voimaan ja siivoa sitten talosi. Ensimmäiset kolme askelta ovat luoneet perustan neljännelle. Ne ovat voimattomuuden myöntämistä pelaamisen nähden ja kykenemättömyyttä hallita elämän ongelmia. Hanki nyt -jos mahdollista - kokeneempi jäsen opastajaksi ja kumppaniksi jäljellä oleviinaskeliin. Yhdessä voimme saada aikaan paljon sellaista, mihin emme pystyisi yksin. Neljännessä askeleessa on talon siivouksen vuoro. Aloita tiukka itsetutkiskelu ja muistiinpanot voidaksesi paikallistaa niin syyllisyyden kuin kaiken hyvänkin, jonka voit sisältäsi löytää. Tämä etsintä on terveellistä ja tarpeen, koska piilevä ja kasvava syyllisyys on ollut kauan vihollisesi. --

Kuinka pystyt neljännessä askeleessa paljastamaan kaiken syyllisyytesi?Suureksi avuksi voi olla neljännen askeleen tutkiskeluoppaan huolellinen lukeminen. Saat sen kansainvälisestä keskustoimistosta tai ryhmästäsi. Elämänkaaresi kertaaminen lähtien ensimmäisestä vedonlyönnistä tai vielä varhaisemmasta vaiheesta aina nykyhetkeen saakka tulee silloin viitoitetuksi. Tutkiskelun myötä monet pitkään unohduksissa olleet syyllisyyden alueet nousevat mieleesi. Ehkä tulet löytämään jonkun seuraavista halujen tyydyttämisen, ahneuden, valehtelun, epärehellisyyden, epäonnistumisen vastuunottamisessa, itsetuhon, toisten tuhon, suhteettoman ajanhukan, häikäilemättömyyden, katkeruuden, mustasukkaisuuden ja monet muut. Syyllisyyson henkilökohtaista; siksi se on kaivettava itse esiin."
Toipumisohjelman 12 askelta

Omalla kohdallani juuri tämä 4. ja 5. askel olivat ne, joiden avulla aloin vapautumaan pakonomaisista riippuvuuksistani. Toisaalta olen sen luontoinen ihminen, että ilman armottomia tuskatiloja, en olisi asioille juuri mitään ollut valmis tekemään. Minun tapauksessani tuo tuska kasvoi kasvamistaa, kunnes olin siinä tilassa, että joko alkaisin purkamaan elämääni kummini kanssa tai palaisin entiseen tuhoiseen elämänmalliin. Onneksi minulla tuossa hetkessä oli puhelinsoiton päässä ihminen, jolla oli omakohtainen kokemus askeltyöstä oman kumminsa kanssa. Kauheat kipuilut ja itsensä rankasemistaistelut piti vielä muutamana päivänä käydä, ennen kuin antauduin kokonaan.

Onnekseni elämä on kulkenut kohdallani tasaisesti kohti parempaa, sen jälkeen kun päätin alkaa apua ottamaan vastaan. Tuon päätöksen saatuani, olen opetellut olemaan valmis mihin tahansa, ettei minun enää tarvitse paeta päihteisiin tai pelaamiseen. Kun on valmis mihin tahansa, on myös valmis tekemään nämä ehdotetut toimenpiteet ja ainakin minun, kuten monen muunkin kohdalla, näiden askelten vaikutus on ollut vääjäämätön. Askelten avulla vapautuu elämään nyky hetkeä. Enää ei tarvitse vetää sitä armottoman painavaa kivirekeä perässään. Kerran kunnolla "oksennettuaan" ulos itsestään kaiken menneen, niin siinä samalla huomaa alkavansa luottamaan ensin yhteen ihmiseen ja sitä kautta toisiinkin. 4. askeleen tutkistelu on mielestäni hyvä suorittaa kummin tai jonkun luotettavan henkilön kanssa yhdessä ja ainakin omalla kohdallani askel oli helpompi tehdä siten, että kummini kertoi ensin oman elämänsä karmeimmat tapahtumat/töppäykset/valehtelut yms, jonka jälkeen itse huomasi, ettei se oma menneisyys olekkaan niin hirveä, kuin omassa päässään sitä on miettinyt.

Toisaalta käytyään perusteellisesti läpi menneen elämänsä, siitä alkaa löytämään palasia, joista voi alkaa hitaasti mutta varmasti rakentamaan omaa minuuttaan. Omalla kohdallani näiden askelten myötä paljastui vuosikausia jatkunut pakeneminen erilaisiin rooleihin ja enää minun ei tarvitse sitä harrastaa. Osaltaan tuossakin tapahtumassa minulta putosi suuri taakka, koska valheeseen perustuva roolielämä on harvinaisen kuluttavaa.

Lisäksi askelten myötä aloin oppia tunnistamaan itsestäni eri luonteenpiirteitä, tunteita, vajavuuksia ja vahvuuksia. Noiden piirteiden löydyttyä, on sitten huomattavasti helpompaa aloittaa koko elämän ajan kestävä rakennusprosessi, prosessi jossa kootaan yhteen vahvuuksia ja heitetään vajavuuksia menemään. Tuosta prosessista sitten päivä kerrallaan rakentuu oma minuus ja tasapainoinen elämä. Otettuaan 4. askeleen tutkistelun tosissaan, on löytämänsä asiat mahdollisimman pian päästävä myöntämään 5. askeleen mukaisesti, koska ilman päivänvaloon saattamista nuo löydökset voivat vetää meidät takaisin menneeseen. Suorittamalla askelia kummin kanssa, tuo myöntäminen 5. askeleen mukaisesti tulee automaationa askelissa eteenpäin mentäessä. Eli kohti 5. askelta..