sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kun elämä hymyilee, kai minäkin saan hymyillä?

Pohdiskelen tässä jälleen tätä itselleni ainaista dilemaa. Onko minulla oikeus olla onnellinen, saati näytää sitä? Toisaalta koen olevani oikeutettu onneen, siinä missä kuka tahansa muu ihminen tai elävä olento. Miksi sitten juuri minä koen tuosta hetkittäin syyllisyyttä? Johtunee lähinnä siitä, että jakaessani omaa kokemustani avoimesti, tulen satunnaisin väliajoin sohaisemaan jonkun ihmisen sisintä siitä kohtaa, jossa hänellä on joku tietty kipupiste. Pahin tilanne on silloin, jos tuo kipupiste on ihmiselle itselleen täysin tiedostamaton. Reagtio yleensä siinä on se, että ihminen asettuu vastustamaan minun kokemaani, pyrkien tavalla tai toisella mitätöimään kokemani onnen. No onneksi tänään tiedostan tässä kohtaa sen, että minulla on kaksi mahdollisuutta:

1. Voin toimia ulkoaohjautuvasti, alkaen mitätöidä omia tunteitani tai saati muovaamaan omaa tunne-elmääni siten, että manipuloin itseni alakuloon. Valitettavasti en tänään tuohon ansaan enää lankea.  Olen nimittäin liian kauan elänyt tuolla tavalla. Pyrkien aina mukautumaan toisten ihmisten tunneskaaloihin. Mukauttamaan itseni juuri niin näkymättömäksi tai näkyväksi, niin surulliseksi tai ahdistuneeksi, kuin kulloinkin on tarpeen ollut. Tänään en tuota halua.

2. Voin todeta olevani siinä vaiheessa elämää, jossa elämä on yksinkertaisuudessaan näyttänyt minulle sen tavan elää, joka tuo minulle tasapainoista, tyyntä ja hyvää elämää. Elämää jossa itse elämää kohtaan asettamani vaatimukset jäävät taka-alalle, toissijaisiksi. Elämä on tärkein. Tuon oivallettuani, luovun kaikista vaateista elämää kohtaan ja saan kokea rauhaa, joka ylittää villeimmätkin kuvitelmani. Tätä haluan, tänään.

Tuo jälkimmäinen vaihtoehto on siinä hyvä valinta, että sen tehtyäni, olen oma itseni. Olemalla oma itseni, voin jakaa tuota saamaani hyvää eteenpäin. Eikä minun tarvitse enää pelätä toisten ihmisten reagtioita minua kohtaan, koska tiedän mitä olen omalta osaltani joutunut tekemään, päästäkseni tähän tilaan elämääni. Tilaan, jossa totean tässä hetkessä tälle iltaa, olevan kaiken sen, mitä tarvitsen ollakseni onnellinen.

Elän, olen, aistin, oivallan. Etsin, tutkin, katselen, kuuntelen, kyselen ja opin. Siis elän.