keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

AA:n 5. Askel

"Myönsimme väärien tekojemme todellisen luonteen Jumalalle, itsellemme ja jollekkin toiselle ihmiselle"

Alkoholistin pahin ominaisuus on itsekkyys ja itsekeskeisyys. Kun kysymys on sairaudesta, ainoa keino toipua on hoitaa tuota sairauttaan. AA:n askelten tarkoituksena on oman minämme kukistaminen ja sitä kautta oppia luottamaan toisiin ihmisiin ja niin halutessaan Jumalaan.
Ehkä suurin hyöty tämän askeleen ottamisessa on juuri luottamuksen palautuminen ihmisiin. Kun huomaa voivansa kertoa asioista rehellisesti, vaikutus on uskomaton. Alkoholisti tuskin koskaan aikaisemmin on voinut olla rehellinen, saati uskaltanut luottaa keneenkään.

Oma kokemukseni on, että uskaltautumalla olemaan rehellinen puheissaan, helpotuksen tunne tulee heti. Lisäksi pidemmällä aikavälillä vaikutukset ovat vieläkin suuremmat. Pian huomaa oppivansa luottamaan toisiin ihmisiin, eikä jatkuvasti pelkää tulevansa petetyksi. Minulla tämä askel vaati tuskaista taistelua, mutta uskaltautuessani olemaan totaalisen rehellinen, huomasin ettei oma historiani olekkaan niin karmea ja erikoinen, kuin mitä omassa päässäni olin miettinyt.

Suurimpia edistysaskeleita omassa toipumisessani olen kuitenkin askelten tekemisen ohella ottanut, saattaessani tätä sanomaa eteenpäin. Käytyäni säännöllisesti omassa ryhmässäni, muut ryhmäni jäsenet alkoivat huomata muutosta minussa tehtyäni askeleet ja useampia heistä alkoi kiinnostaa enemmän, mistä moinen muutos johtuu. Toisin sanoen pääsin tekemään askeleita esimerkiksi erään toverini kanssa, joka on 17 vuotta elänyt raittiina, käymällä säännöllisesti ryhmissä, muttei kongreettisesti ole koskaan aikaisemmin tukinut itseään ja menneisyyttään, saati myöntänyt tekemiään vahinkoja kenellekkään. Tehtyämme askeleet, hän totesi eräässä ryhmässä holistien olevan melkoisen uppiniskaista porukkaa. Vaikka heillä on tämä loistava ohjelma, mitä toteuttamalla omasta elämästään saa uskomattoman paljon enemmän irti, niin siltikään läheskään kaikki eivät askelten tekemiseen ole suostuneet.

Eräästä toisesta tällaisesta askelten tekemisestä koitui se hyvää tekevä vaikutus, että sain itselleni todellisen ystävän. Nyky hetkessä olemme harvasen päivä tekemisissä ja keskustelemme, niin toipumiseen liittyvistä, kuin ihan tavallisistakin asioista, eli olen ohjelmassa päivittäin. En voi sanoin kuvailla miltä tuntuu sellaisesta ihmisestä, joka koko ikänsä on tottunut salaamaan jotakin ja yhtäkkiä oppiikin olemaan totaalisen rehellinen itselleen ja sitä kautta myös toisille.

Tästä jälleen rohkeasti kohti seuraavaa askelta..