torstai 25. joulukuuta 2008

GA:n 8. askel

"Teimme luettelon kaikista vahingoittamistamme ihmisistä ja meissä heräsi halu hyvittää heitä kaikkia"
Toipumisohjelman 12 askelta
"Neljännessä askeleessa listasit väärät tekosi ja myös hyvät, rakentavat saavutukset. Kuudennessa askeleessa teit luettelon luonteesi kielteisistä piirteistä. Kahdeksas askel kehottaa sinua tekemään vielä yhden listan. Tällä kertaa tehtäväsi on tunnistaa kaikki, joille olet aiheuttanut vahinkoa ja tuntea halua hyvittää heidän kokemansa. Laita itsesi listalle ensimmäiseksi,älä epäröi yhtään. Olet vahingoittanut itseäsi hengellisesti, henkisesti,tunteiden tasolla, ruumiillisesti ja taloudellisesti. Oletko tuottanut vahinkoa perheellesi, työtovereille, työnantajalle, kirkonjäsenille tai jollekulle muulle? Mitä vahingon tuottaminen ylipäänsä on?Vahingoittaminen näyttää olevan toisten hyväksikäyttöä ja sitä, että riistämme heiltä oikeuden elää omaa elämäänsä. Perheenjäsenet rakastivat meitä, mutta me emme osanneet tai olleet halukkaita antamaan vastarakkautta. Sen sijaan me kenties epäonnistuimme riittävässä huolenpidossa. Oliko se varastamista? Ehkä oli, koska pakkomielteemme vallitessa veimme kaiken minkä pystyimme perheeltämme tai keneltä tahansa, jos se oli mahdollista.--
Hyvä arvostelukyky tämän listan teossa on elin tärkeää. Älä turvaudu olettamuksiin, vaan mieti kutakin tapausta ja ota se listaasi, jos tunnet aiheuttaneesi vahinkoa. Hyvä mittapuu on kysyä itseltäsi, palaisiko jonkun nimen pois jättäminen vaivaamaan sinua. Jos vastaus on kyllä, lisää nimi luetteloon. Sanokaamme sinun esimerkiksi tuhlanneen tuntikausia työajasta, kun odotit ja valmistelit pelejäsi. Uuden elämäntavan omaksuneena voit osoittaa esimiehellesi, että pystyt työskentelemään niin kuin kuuluu, ja antamaan jopa enemmän kuin mitä sinulta odotetaan. Jos joku on varastanut tavaraa tai rahaa, hänen tulisi palauttaa ne. Vääryydellä hankittu hyöty on vaikea palauttaa vaarantamatta itseään ja perhettään; mutta rahat voi jättää myös nimettömänä kirjekuoressa varkauden sovitukseksi. Siis, nämä vahingonteot pitäisi listata. Hyvittämismenetelmä määritellään seuraavassa askeleessa."
Toipumisohjelman 12 askelta
Omalla kohdallani tämän listan tekeminen käynnistyi jo osaltaan neljännessä askeleessa, koska huomasin siellä listassa olevan myös ihmisiä, jotka eivät olleet pelkästään loukanneet minua, vaan minäkin olin aivan yhtälailla loukannut myös heitä.
Tässä askeleessa suuri apu minulle oli kummini, jonka kanssa kävimme yhdessä läpi erilaiset tilanteet, joissa koin loukanneeni jotakuta ja sitä kautta aloin huomaamaan, ettei tämän askeleen tarkoitus suinkaan ole pyytää olemassaoloaan anteeksi. Toisin sanoen, tarkoitus ei ole lähteä huutelemaan ympäriinsä anteeksi pyyntöjä, vaan valita listaansa ihmiset, joiden loukkaaminen painaa mielessä. Minulla ihmiset joita olin eniten loukannut, löytyivät melkein kaikki lähipiiristäni, vanhemmista, sisaruksista, sukulaisista jne. Olinhan kustantanut melkein kokonaisuudessaan pelaamiseni lähipiirini kustannuksella.
Tämän listan tekeminen sinällään ei ollut kovin vaativa, mutta seuraavassa askeleessa oleva hyvitystyö sitten tuntuikin jo eri suurelta työltä. Seuraavassa siitä lisää..

Ei kommentteja: