maanantai 21. heinäkuuta 2008

AA:n 10. Askel

"Jatkoimme itsetutkistelua ja kun olimme väärässä, myönsimme sen heti."

Tässä kohtaa olemme tilantessa, jossa mennyt elämä ja itsestämme löytämämme viat on korjattu. Nyt tulemme sen kysymyksen ääreen, voimmeko säilyttää raittiutemme ja tunne-elämämme tasapainossa. Omalla kohdallani vastauksena on kyllä. Kaikki on kiinni rehellisyydestä ja perusteellisuudesta. Kun olen rehellinen itselleni ja olen tehnyt aikaisemmat ehdotukset(askeleet) perusteellisesti, minulle on löytynyt tasapainoinen tila ja sitä kautta tarve sortua huonoihin riippuvuuksiin on poistunut. Jatkamalla itsetutkistelua ja myöntämällä heti kun huomaan olevani väärässä, sekä hyvittämällä jos tarvetta siihen ilmenee, takaan itselleni ja sitä kautta läheisilleni tasapainoista elämää, johon ei sisälly haitallisia riippuvuuksia.

Nyt olen opetellut etsimään itsetutkistelun avulla myös positiivisia ominaisuuksia itsestäni. Tein tätä etsimistä jo alustavasti 4. askeleessa ja nyt opettelen korvaamaan luonteenvikojani hyvyyksillä, joista on hyötyä niin itselleni, kuin läheisillenikin.

Kun aikaisemmin on elänyt elämää pääasiallisesti vihan, katkeruuden, kaunan, mustasukkaisuuden, kateuden, itsesäälin, sekä loukatun ylpeyden vallassa, ei ole ihme, että on tarvinnut sekoittaa pää viinan ja pillereiden avulla tai on ollut pakko paeta ahdistuneisuuttaan jatkuvasti erilaisten pelien "kiehtovaan maailmaan". Nyt saamillani työkaluilla kun sitten opettelee löytämään itsessään hyveitä kuten, ystävällisyys, kärsivällisyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus ja kohteliaisuus, sekä opettelee soveltamaan niitä omassa elämässään, niin lopputuloksena ei voi olla kovinkaan negatiivisia tunnelmia. Toistan jälleen itseäni, mutta oman kokemukseni valossa, ohjelma todellakin toimii.

Tämä ei nyt varsinaisesti liity enää pelkästään tähän 10. askeleeseen vaan toimii välihuomautuksena koko ohjelmasta. Olen nimittäin hankkinut itselleni jälleen yhden "haasteen" kokeilla jo pari kertaa omalla kohdallani toiminutta ohjelmaa jälleen erääseen riippuvuuteen, joka itselleni on "siunaantunut". Olen 18 vuotta ollut nikotiinin orja ja tänään se loppui. Tai oikeammin viime yönä klo 00.00 alkoi siinäkin suhteessa parempi elämä. Se miten se onnistuu, jää nähtäväksi, mutta kuten todettua, ohjelman vaikuttavuus on vääjäämätön ja sitä kun pystyy todellakin soveltamaan melkein ongelmaan, kuin ongelmaan, niin jälleen aloitetaan ensimmäisestä askeleesta ja voimattomuuden myöntämisestä, tällä kertaa tupakoinnin suhteen.
Täytyy tähän loppuun todeta, että ainakin juuri tällä hetkellä olo on luottavainen, vaikka tiedostan kyllä, että vaikeuksia voi olla vielä usen kerran vastassa. Onneksi en ole tämän, kuten en muidenkaan ongelmieni kanssa yksin.

AA:n 9. Askel

"Hyvitimme henkilökohtaisesti näitä ihmisiä milloin vain mahdollista, ellemme näin tehdessämme vahingoittaneet heitä tai muita."

Hyvitystyö käynnistyy, kun alkoholisti aloittaa ryhmässä käymisen ja raittiin elämän. Läheiset huomaavat melko pian muutosta, joka on pelkästään positiivista. Mutta omalla kohdallani juominen oli sotkenut niin pahoin minun ja läheisteni välit, että ilman perusteellista hyvittämistä, minulla ei olisi ollut mahdollisuuksia kovinkaan pitkään olla ilman viinaa.

Vaikeinta tässä askeleessa on löytää oikea hetki. Itselläni se vain tuli eteen ja minun mielestäni jos ihminen on halukas hyvittämään tekemänsä vääryydet, mahdollisuus siihen kyllä annetaan. Itselläni sellainen tapahtui eräänä syksyisenä aamuna, kun miettiessäni päivän tekemisiä, mieleeni tuli tämä askel ja ajattelin, että miksipä en lähtisi käymään juttelemassa ihmisille, joita olin juomisellani loukannut.

Pelko oli melkoinen, kun olin menossa ensimmäisen ihmisen luokse, mutta pelon osoittautuessa aiheettomaksi, seuraavaan paikkaa oli jo hieman helpompaa mennä. Päivän saldona oli vapautuminen vuosikausia kestäneestä armottomasta syyllisyyden taakasta ja eräs tärkein huomio oli, että ihmiset välittivätkin minusta oikeasti. Enoni esimerkiksi kuunteli tarinaani kyynel silmässä ja lopuksi sanoi, että voisin unohtaa n.5000 euron velkani, kunhan lupaisin pitää huolta itsestäni ja perhestäni. Kyseinen ihminen oli lapsuuteni eräässä vaiheessa minulle, kuin isä ja vietinkin paljon aikaa hänen kanssaan. Asia jota käytin sumeilematta hyväkseni juoma-aikana, valehdellen ja manipuloiden häneltä suuria summia rahaa. Voi vain kuvitella, millaisia syyllisyyden tunteita tuollaiset tapahtumat tuovat, mutta kertomalla rehellisesti kaiken, syyllisyyden tunteista voi myös vapautua. Tärkeintä sinällään ei ole se, että kaikki vanhingoittamamme ihmiset antavat meille anteeksi, koska sellainen ei aina ole mahdollistakaan. Tärkeintä on tehdä rehellisesti oma osuus ja lopuksi jättää menneisyys taakseen. Omalla kohdallani tällainen tilanne oli isäni kanssa. Hän kun kuoli 2 vuotta sitten, niin tein hyvitystä hänen kohdallaan juuri aikaisemmin kuvatulla tavalla. Kävin puhumassa hänelle hänen haudallaan, toisin sanoen pyytämässä anteeksi kaikkea pahaa mitä olen aiheuttamut ja jätin tapahtuneet taakseni. Helpotuksen tunne, joka tämän askeleen tekemisen jälkeen seuraa, on sanoinkuvaamaton.

Ohjelma on todellakin sellainen joka vapauttaa niin alkoholistin, narkomaanin, peliongelmaisen, kuin minkä tahansa muunkin vahingollisen riippuvuuden kanssa painivan ihmisen elämään elämää sovussa itsensä kanssa.