lauantai 19. heinäkuuta 2008

AA:n 8. Askel

"Teimme luettelon kaikista vahingoittamistamme henkilöistä ja halusimme hyvittää heitä kaikkia."

Tämän askeleen kautta astumme lopultakin eristäytyneisyydestä. Tarkastelemme jo neljännessä askeleessa vahingoittamiamme ihmisiä ja tässä askeleessa tarkastelemme tekemäämme listaa tarkemmin ja valmistaudumme hyvittämään tekemämme virheet. Tästä askeleesta seuraa yhteenkuuluvuuden tunne elämisestä ihmisenä ihmisten joukossa, ilman turhaa syyllisyyttä. Anteeksi antaminen ja anteeksi saaminen.

Oma kokemukseni on, että kohtaamalla vuosia kestäneet häpeät ja kaunat, kertomalla oman tarinansa rehellisesti ja pyytämällä anteeksi, saa puhdistettua oman puolen kadustansa. Omalla kohdallani hyvitys lista oli pitkä kuin nälkävuosi, mutta käymällä jokaisen ihmisen luona ja tekemällä tilit selviksi, vapauduin elämään tässä hetkessä kiitollisin sydämmin. Vuosia kestänyt vihanpito pättyi. Minulla esimerkiksi oli jokaisen lähisukulaisen kanssa välit todella tulehtuneet, johtuen vuosia kestäneestä valehtelusta, manipuloimisesta ja rahan "lainaamisesta".

Tämän listan tekemisessä minulla oli suurena apuna oma AA-kummini. Tarkistelin hänen kanssaan eri tilanteita ja sitä, keitä kohtaan minulla oli hyvitettävää. Loppuen lopuksi huomasin omat virheeni ja aloin valmistautumaan itse hyvitykseen, joka seuraa seuraavassa askeleessa.

Kaikkineen nämä kaksi askelta(8. ja 9.) vapauttavat vuosikausia kestäneestä taakan kantamisesta. Puhtain mielin elämään, ilman turhaa syyllisyyttä.