tiistai 15. heinäkuuta 2008

AA:n 4. Askel

"Suoritimme perustellisen ja rehellisen moraalisen itsetutkistelun."

Neljäs askel kulkee oman kokemukseni kautta viidennen askeleen kanssa käsi kädessä. Ensin rehellisesti tutkitaan mitä vikoja itsessä piilee ja sen jälkeen käydään löydökset läpi luotettavan ihmisen kanssa. AA:ssa on olemassa opasvihkonen tätä askelta varten, mutta oma kokemukseni näiden askelten tekemisestä pohjautuu siihen vanhaan tapaan, että etsitään sopiva ja luotettava henkilö(kummi), jolla on kokemusta askelten tekemisestä. Oma kummini kävi minun kanssa askeleita läpi Ison Kirjan(Nimettömät alkoholistit)mukaisesti. Hyöty minkä tästä mielestäni saa, on että samalla kertaa saadaan suoritettua askeleet, joissa tarvitsee toista ihmistä apuna ja kerran käytyään yli sen korkean "luottamus kynnyksen", luottamus toisiin ihmisiin alkaa hiljalleen palautumaan ja muutoinkin vaikutukset ovat todella suuria.

Omalla kohdallani neljäs askel oli ehkä yksi vaikemmista, mutta toisaalta yksi eniten omaan olooni positiivisesti vaikuttaneista askeleista. Toisaalta minulla oli siinä onnellinen tilanne, että sain itselleni sellaisen ihmisen kummiksi, että tehdessämme askeleita, hän kertoi omasta elämästään kaiken ja sitä kautta helpotti omaa kertomistani huomattavasti.
No mitä neljännessä askeleessa olisi hyvä käydä läpi? Iso Kirja kehoittaa tekemään listaa kaunan kohteista, eli ihmisistä, instituutoista ja periaatteista, joihin joskus oli suuttunut. Sen jälkeen käydään tekemään listaa ihmisistä, joita itse omalla käytöksellään on loukannut(samalla toteutuu 8. askel), sen jälkeen listataan asioita joita kohtaan tuntee tai on tuntenut pelkoa ja viimeisempänä, muttei vähäisimpänä käydään läpi sukupuolisuhteita, ne kun tahtovat varsinkin alkoholistilla olla kaiken kirjavia. Jos ihminen tekee tätä askelta itselleen rehelliseltä pohjalta, on vaikutukset omaan oloon huomattavia. Vuosikymmeniä piilossa olleet asiat tulevat päivän valoon ja yleensä samalla osoittautuvat kuviteltua pienemmiksi. Omassa päässä kun tahtoo paisutella asioita kohtuuttomasti.

Jos askeleen tekee esim. kummin kanssa, niin samalla voi suorittaa viidennen askeleen, mutta siitä kerron taas seuraavassa kirjoituksessani. Vaimo lähti illaksi ryhmään, niin varjellakseni asuntomme pyörremyrskyyn verrattavista tuhoista, on ehkä viisainta lopettaa kirjoittaminen tähän ja mennä valmistelemaan jälkikasvua unten maille..

Se pitää vielä lisätä, että käsiteltyään omia huonoja piirteitään, ei kannata jäädä pyörimään niiden ympärille, vaan rohkeasti kohti seuraavaa askelta, eli myöntämään omat löydöksensä jollekkin toiselle ihmiselle ja sen jälkeen anteeksi anto ja asioiden taakseen. jättäminen.

Sitten voi hyvillä mielin keskittyä miettimään mitä hyviä piirteitä itsestään löytää. Omalla kohdallani tapahtui melkoinen muutos suhtautumisessa omaan itseeni, kun sain käsiteltyä omat vikani, myönnettyä ne kummilleni ääneen ja jättämällä ne sitten taakseni. Sen jälkeen aina tasaisin väliajoin löydän itsestäni aina lisää hyviä luonteenpiirteitä.
Minulla suurin muutos on juuri ollukin siinä, että aikaisemmin pyörin armottoman itsesäälin vallassa ja aivan hukassa erilaisten roolieni alla, mutta tutustuttuani itseeni tarkemmin, olen löytämässä tietoisuuden itsestäni ja omista vahvuuksistani.